Maks.Pureforum.net
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Hoe een vraag stellen op het forum ?

Ga naar beneden

Hoe een vraag stellen op het forum ? Empty Hoe een vraag stellen op het forum ?

Bericht van Mak vr mei 25, 2007 8:39 pm

Het stellen van een vraag op een forum heeft wel iets weg van een bezoek aan de huisarts. Je gaat naar de huisarts toe met een klacht, vervolgens stelt deze je een aantal vragen en uiteindelijk krijg je een recept mee voor een pilletje of zalfje bij de apotheker. Daarna hoop je dat je spoedig van je klacht af bent. Maar anders dan bij de huisarts, verloopt de communicatie op een forum zich niet in real-time af. Je plaatst je vraag en daarna moet je wachten op een antwoord. Gelukkig duurt dat meestal niet erg lang – of krijg je in het slechtste geval helemaal geen antwoord. Maar juist het gegeven dat de communicatie zich niet in real-time afspeelt, maakt het noodzakelijk om duidelijk te zijn en zoveel mogelijk informatie te geven. Daar wil het op fora nog wel eens aan schorten. In dit artikel besteed ik aandacht aan de punten waar je allemaal op moet letten wanneer je een vraag stelt op een forum, zodat je optimaal gediend wordt van een antwoord en een oplossing.

Versie
De meest voorkomende fout die gemaakt wordt is het niet vermelden van het besturingssysteem dat men heeft. Ook het niet noemen van de versie behoort tot de meest gemaakte fouten. Net zo goed als er een wereld van verschil bestaat tussen Windows 95 en Windows 2000, is er ook een verschil tussen Windows XP Pro of Windows XP Home. Maar ook binnen één en hetzelfde besturingssysteem bestaan er verschillen. Zo zijn er drie verschillende versies van Windows 95 uitgekomen. Ook voor andere software geldt precies hetzelfde: vermeld altijd welke versie je hebt. Het versienummer vind je vaak onder Help\info of onder “About” van het desbetreffende programma. Wees niet bang als dat leidt tot nummers in de trant van “Word 2002 (10.4524.4219) SP-2”.

Juiste plaats
Een forum bestaat veelal uit verschillende secties. Meestal zijn die secties gerangschikt op categorieën, zoals hardware en software en zijn deze categorieën weer verder onderverdeeld. Voordat je een vraag stelt, doe je er goed om te kijken hoe het forum in elkaar zit. Welke categorieën worden gebruikt? Een vraag die in een verkeerde sectie wordt gepost, zal gauw leiden tot irritatie en negatieve reacties.

Wees duidelijk
Een bericht op een forum bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: het onderwerp en het bericht zélf. Het onderwerp is misschien nog wel het belangrijkste. Dat is namelijk het eerste dat wordt gelezen. Het onderwerp geeft ook de aard van het probleem weer en waar het probleem overgaat. Een bericht met als onderwerp “Help, ik kom er niet uit!” is een nietszeggende onderwerpstitel. Vaak kom je ook nog titels tegen in de trant van “Windows”. Ook zo’n titel zal maar weinig aandacht trekken. Veel beter is: "Installeren Girotel 3.1 op Windows XP mislukt".

Het hebben van een probleem is nog iets anders dan het beschrijven van een probleem. Ook hier geldt: wees duidelijk! Dat je een probleem hebt, mag wel duidelijk zijn, maar vaak wordt nagelaten wat precies het probleem is. Voorbeeld: “Ik wil mijn pc via een modem aansluiten op Internet met een abonnement bij Xs4all. Maar als ik op het icoon van Xs4all “connect” kies dan gebeurt er 20 seconden niets en komt er een boodschap "no carrier". Ik heb dan geen verbinding met Internet”. Dat is een duidelijke omschrijving van het probleem. Veelal wordt dat probleem echter gereduceerd tot: “Ik krijg geen verbinding met het internet”.

Wat heb je allemaal gedaan?
Een probleem komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Heb je net iets geïnstalleerd? Wat was je aan het doen toen het probleem zich voordeed? Eventueel: wat heb je al gedaan om het probleem op te lossen? In veel gevallen worden problemen zichtbaar door een foutmelding. Hoe luidt die foutmelding precies?

Wees beleefd!
Problemen zijn er in alle soorten en maten. De één is wat bedrevener in het stellen van vragen dan de andere. Ook is het lang niet altijd even gemakkelijk om een probleem adequaat te omschrijven. Het gevolg is meestal dat de vragensteller gebombardeerd wordt met vragen of opmerkingen in de trant van: “Ga ff Googlen!”, “Deze vraag is hier al honderd keer gesteld!” “Stap toch over op Linux!”. Allemaal leuk en aardig, maar de vragensteller heeft daar niets aan. Schrijf ook nooit in HOOFDLETTERS. Zoiets staat erg schreeuwerig en zal bij anderen zeker tot irritatie leiden. Ga ook niet cross-posten. Het eenmaal stellen van je vraag is meer dan voldoende. Tot slot: lees je bericht nog eens goed door en let daarbij vooral op schrijf- en stijlfouten. Corrigeer die. Ook dat is een vorm van beleefdheid. Een bericht vol fouten maakt een rommelige indruk en maakt het lezen er alles behalve gemakkelijk op. Maak gebruik van de “voorbeeldfunctie”. Dan leest een bericht toch net weer anders en zie je fouten beter.

Gepost! En dan?
Je doet er goed aan om niet direct de eerste oplossing klakkeloos op te volgen die je aan de hand wordt gedaan. Wacht daar gerust even mee. In de meeste gevallen zullen er meer antwoorden worden gegeven, die misschien wel zelfs tegenstrijdig aan elkaar zijn. Weeg alle antwoorden tegen elkaar af en ga niet overhaast te werk. Vaak worden door anderen nog aanvullende vragen gesteld. Neem altijd de moeite om ook die vragen te beantwoorden. Bedenk ook dat dit een teken is van betrokkenheid van die andere persoon. Die toont zich graag bereid om jouw problemen op te lossen. Laat ook altijd weten wat een aangedragen oplossing heeft opgeleverd. Heeft wel het wel of niet geholpen? Daar leert iedereen van. Tot slot: vraag anderen nooit om de oplossing per e-mail toe te sturen (omdat je zogenaamd geen tijd hebt). Nog afgezien van het feit dat het onverstandig is om je e-mailadres rond te strooien, is dat ook niet netjes ten aanzien van al die anderen die met hetzelfde probleem zitten.

Niemand reageert! En nu?
Het kan gebeuren dat er geen reacties op je bericht komen. Dat kan, omdat er eenvoudig niemand is die een antwoord weet. Wat doe je dan? Je kunt je bericht na een paar dagen omhoog *kicken* zodat het bericht weer bovenaan de lijst komt te staan. Misschien dat er dan toevallig wel iemand is die je bericht leest en een antwoord weet. Als ook dat niet lukt, zal je op meerdere paarden moeten wedden. Tazman heeft elders in deze nieuwsbrief een heel stuk geschreven over nieuwsgroepen. Ook dat zijn plekken waar je je probleem kunt voorleggen. Misschien moet je wel uitwijken naar een wat gespecialiseerder forum. Zo zijn er tal van fora die bijvoorbeeld louter en alleen over Excel gaan. De kans dat je daar een antwoord krijgt, is dan vele malen groter.
Mak
Mak
Webmaster
Webmaster

Man
Aantal berichten : 438
Leeftijd : 67
Woonplaats : OostVlaanderen
Registration date : 30-04-07

http://www.maksplace.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum